Lärarhandledning

ANDTS på schemat är förankrat i läroplanerna för grundskolan och gymnasiet samt följer evidensbaserad kunskap kring hälsofrämjande och förebyggande arbete. Undervisningsmaterialet kan med fördel även användas av andra vuxna som möter ungdomar.

Ladda ner PowerPoint-presentation och diskussionsfrågor.

Bakgrund

Det finns likheter mellan alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar, men också skillnader. En viktig skillnad är att narkotika och dopning är helt förbjudna droger. Alkohol, tobak och spel om pengar är tillåtna droger, om än omgivna av restriktiva lagar för att förhindra användning hos minderåriga och minska skadeverkningar på folkhälsan. Trots skillnaderna kan undervisningen gynnas av ett gemensamt system och förhållningssätt.

Detta undervisningsmaterial skapades under 2012 av Länsstyrelsen i Dalarnas län och Borlänge kommun och utvecklades framför allt av en folkhälsostrateg och flera högstadielärare med olika skolämnesbakgrund. 2016 övergick ansvaret att förvalta materialet till Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN. Efter en genomgående revidering med hjälp av Skövde kommun och andra aktörer nylanserades ANDTS på schemat 2025. Det fortsätter att vara kostnadsfritt och utvecklat av lärare, för lärare.

Syfte och utgångspunkt

En av målsättningarna med ANDTS på schemat är att möjliggöra en mer jämlik ANDTS-undervisning nationellt genom att underlätta genomförandet för lärare. På så sätt bidrar materialet till implementeringen av den nationella ANDTS-strategin, där skolan bland andra nämns som en central aktör gällande hälsofrämjande och förebyggande insatser genom sitt kunskaps- och värdegrundsuppdrag. Med andra ord ska skolan arbeta med ANDTS och för att arbetet ska bli framgångsrikt är det viktigt enligt Skolverket att skolledning, lärare och elevhälsopersonal tillsammans skapar förutsättningar för att integrera kunskapsområdet till en naturlig del av undervisningen. Folkhälsomyndigheten hänvisar till ANDTS på schemat som en viktig komponent i det lokala förebyggande arbetet.

Upplägget och innehållet i ANDTS på schemat vilar på grunderna i preventionskunskap utifrån handboken European Prevention Curriculum (EUPC). Bland annat nämns att skolan, tillsammans med familjen, är de två främsta arenorna för att förebygga substansanvändning hos barn och unga. En skolbaserad, universell prevention har fördelen att insatserna ges till alla elever, inte bara till riskgrupper. Samtidigt utgör skolan även en viktig plats för formandet av prosociala attityder och beteenden, vilka fungerar som skyddsfaktorer mot substansanvändning och andra problemutfall.

Utvärdering och utveckling av ANDTS på schemat sker kontinuerligt.

Innehåll och genomförande

ANDTS på schemat består av uppgifter som utförs genom lärarledd undervisning. Samtliga uppgifter är strukturerade på samma sätt, tidsåtgången beräknas vara 25–40 minuter per uppgift och kräver minimalt med förberedelse. Det kan handla om att eleverna får undersöka specifika frågeställningar utifrån ett ämne, en värderingsövning eller en räkneuppgift. Vissa uppgifter har även inslag av musik eller film. Förutom att ge eleverna fakta om ANDTS och dess påverkan uppmuntrar uppgifterna även till social interaktion och situationsbaserad analys och problemlösning. Elevernas kunskaps- och mognadsnivå behöver beaktas vid valet av uppgifter, med fördel även deras intresse och önskemål.

Det går generellt att kombinera olika uppgifter till ett eller flera lektionsupplägg, eller att inspireras av uppgifterna och kombinera med egna idéer. Ännu bättre blir det om flera pedagoger arbetar parallellt med materialet för att göra ANDTS-undervisningen både ämnesintegrerad och ämnesövergripande. Uppgifterna avslutas alltid i helklass med en sammanfattande diskussion och reflektion där läraren har en särskild roll.

Lärarens roll

Lärare som använder ANDTS på schemat behöver inte vara experter inom ANDTS utan kan hellre fokusera på att lyssna in, vägleda och problematisera. I stället för att endast förmedla fakta och berätta vad som är rätt och fel är det viktigt att läraren även bidrar till att stärka elevernas förmåga att reflektera kring egna värderingar och attityder, samt till kritiskt tänkande och att ta genomtänkta beslut.

I undervisning och samtal om ANDTS kan det uppkomma situationer som är svårhanterliga, exempelvis om det finns misstanke om droganvändning i klassen eller om en elev har personliga erfarenheter av beroende. Det finns uppgifter som specifikt syftar till att behandla dessa ämnen men en rekommendation är att vid behov lyfta situationen med skolledning, elevhälsan eller andra kollegor för att möjliggöra ett kollegialt lärande och samsyn utifrån ett inkluderande förhållningssätt.

Hoppas att ANDTS på schemat kan bli värdefullt på din arbetsplats!